Domowe koktajle witaminowe od kilku lat stały się przebojem również w polskich domach. Ta interesująca moda pozwala na systematyczne dostarczanie organizmowi kluczowych dla niego substancji. Do przygotowywania i picia koktajli nierzadko wdzierają się jednak szkodliwe błędy.

Picie koktajli po kilku godzinach

To jeden z najczęstszych i najprostszych błędów. Przygotowując posiłek należy pamiętać, że koktajle witaminowe są delikatnymi konstrukcjami, a same witaminy substancjami wyjątkowo ulotnymi. Niestety, nie jesteśmy w stanie uciec od prostego faktu istnienia wielu czynników powodujących wyniszczenie zawartych w naszym pożywieniu witamin. Chodzi o zupełnie banalne kwestie – witaminy ulatniają się między innymi pod wpływem działania światła, wysokiej temperatury i dostępu do powietrza. To zjawisko można zresztą zaobserwować gołym okiem. Jeśli zostawimy świeżo przygotowany przez siebie zielony koktajl na słońcu, już po upływie około kwadransa jego barwa będzie bliska szarości. Każdy widzi więc, że coś jest nie tak.

Należy więc przyjąć prostą, klarowną zasadę – domowe koktajle trzeba pić od razu po ich przygotowaniu. Tylko takich koktajl zawiera w sobie pełną dawkę zdrowych elementów pochodzących z użytych do jego przygotowania warzyw, owoców i dodatków – choćby kluczowych dla naszego organizmu aktywnych enzymów. Z każdą minutą tych elementów ubywa, a koktajl staje się mniej pożywny. W ten sposób marnujemy swój wysiłek, swój czas i swoje ciężko zarobione pieniądze, włożone w przygotowanie zdrowego napoju. Koktajl to nie jest jeszcze jeden rodzaj zwykłego jedzenia, które możemy odłożyć sobie na później, by chwilowo zająć się czymś innym. Przygotowujmy koktajl witaminowy dopiero wtedy, gdy rzeczywiście mamy czas i ochotę go wypić.

koktajl witaminowy
fot. Pixabay.com

Koktajle witaminowe złożone z samych owoców

Tak jak w wielu innych kwestiach, również przy przygotowywaniu koktajli kluczową wartością jest równowaga. Oczywiście napój przyrządzony z owoców będzie pyszny. Nie można też powiedzieć, żeby był niezdrowy. Domowe koktajle, do których świadomie i samodzielnie dodajemy każdy składnik, dają nam jednak szansę na przygotowanie i spożycie zrównoważonego posiłku łączącego w sobie wiele zalet. Koktajl składający się jedynie z owoców będzie prawdopodobnie zawierał ogromną dawkę cukrów. Jeśli jednak wśród składników znajdą się również warzywa, to cukry powinny zostać zrównoważone solidną porcją błonnika. Dlaczego ma to aż takie znaczenie? Otóż im więcej błonnika, tym wolniej dostarczone organizmowi w owocach cukry proste będą w nim przetwarzane. A właśnie o to powinno nam chodzić. W ten sposób właściwie przyrządzony i zrównoważony domowy koktajl owocowo-warzywny pozwoli nam nie tylko wyeliminować niedobór witamin, ale również pozostaniu poziom cukrów we krwi na odpowiednim poziomie. Pyszne owoce warto równoważyć porcją zieleniny.

koktajl witaminowy
fot. Pixabay.com

Zbyt wiele składników koktajlu

Popularnym błędem jest wykorzystywanie nadmiernej ilości składników podczas przygotowywania naszego napoju. To zrozumiała droga, za którą często kryje się pozornie mądre rozumowanie – w końcu chcemy dostarczyć organizmowi jak największej liczby różnorodnych dobrodziejstw, prawda? Im więcej zdrowego jedzenia tym lepiej, czyż nie? Nie tak szybko. Gdy chcemy zadbać o dostarczenie właściwej porcji odpowiednich witamin dla kobiety, nie możemy sobie pozwolić na takie uproszczenia.

Tworząc skomplikowane mikstury wprowadzamy do organizmu coś sztucznego, nie występującego w naturze. Nasz układ pokarmowy może mieć problem, by właściwie przetworzyć taki koktajl i niestety wiele cennych zawartych w nim, z taką pieczołowitością wyszukiwanych i dodawanych substancji może się zwyczajnie zmarnować. Możemy to zauważyć odczuwając zaskakujące dolegliwości po wypiciu złożonego ze zbyt wielu elementów zielonego koktajlu. Tymczasem siłą i powodem tak wielkiej popularności koktajli jest właśnie połączenie zdrowej zawartości z pysznym smakiem oraz komfortem. Zadbajmy o różnorodność naszej diety i pobawmy się swoją inwencją twórczą przygotowując sobie z owoców i warzyw rozmaite koktajle witaminowe – ale w pojedynczym napoju ograniczmy się do trzech składników. To naprawdę wystarczy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here