Kapsaicyna na odchudzanie

0
1314

Kapsaicyna jest odpowiedzialna za pikantny smak roślin z gatunku capsicum. Dzięki kapsaicynie taka roślina jak papryka chilli miała szansę w warunkach naturalnych przetrwać mimo, że wokół roiło się od roślinożerców. Rośliny w ten sposób mogły przetrwać do naszych czasów używając metabolitu wtórnego, czyli kapsaicyny. Warto także dodać, że używana jest kapsaicyna na odchudzanie, a jej potencjał zdrowotny nie jest wcale przereklamowany.

W dawnych czasach kapsaicyna była wykorzystywana także do leczenia bólu. Było to jeszcze zanim związek chemiczny kapsaicyny został wyizolowany. Według historyków była ona już znana kilka tysięcy lat przed naszą erą. Mimo tak długiej historii dopiero w XIX wieku została wyizolowana przez elitarnego chemika Thresha. Jeszcze zanim stała się popularna na większa skalę była znana jako lek homeopatyczny. Była używana podczas uciążliwego swędzenia oraz bólu, który przypominał pieczenie.

Warto zauważyć, że im więcej kapsaicyny zawiera papryka tym lepiej dla nas, ponieważ ten składnik bardzo dobrze działa na nasze zdrowie. Większość ludzi nie przepada jednak za tym piekącym smakiem. Ostrość ma jednak swoich sympatyków na całym świecie i warto dowiedzieć się dlaczego jest to takie zdrowe. Naukowcy stwierdzili, że kapsaicyna potrafi zahamować przyrost masy ciała. Obecnie wielu ludzi szuka skutecznych sposobów walki z nadwagą. Ludzie wydają setki złotych na sumplementy oraz preparaty, które nie działają. Tymczasem rozwiązanie jest na wyciągnięcie ręki i do tego naturalne.

Większość badań na ludziach z użyciem kapsaicyny dała pozytywne wyniki, jeżeli chodzi o walkę z nadwagą. Warto zauważyć, że zaledwie 2,5 mg spożytej kapsaicyny tuż przed jedzeniem znacząco wpływa na apetyt. Kapsaicyna powoduje, że odczuwamy nasycenie i nie mamy ochoty na duże porcje jedzenia. Jednocześnie kapsaicyna potrafi zwiększyć tolerancje glukozy. W ten sposób łatwo możemy unormować poziom glukozy w naszej krwi. Warto zauważyć, że badania przeprowadzano także na myszach.

Osobniki, które spożywały kapsaicyne miały czystą wątrobę, która nie była otłuszczona. W ten sposób możemy zakładać, że zapobiega ona powstawaniu tłuszczowych komórek. Jednocześnie wspomaga wzrost białek, które stymulują termogenezę. Dzięki czemu szybciej spalamy kalorie, a do organizmu dostarczane jest więcej energii. Dobrze pamiętać o szczególnych właściwościach tej substancji i wykorzystać to w odpowiedniej sytuacji. Często substancje naturalne z powodzeniem potrafią zastąpić drogie leki na receptę z apteki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here