Pandemia koronawirusa sprawiła, że mamy znacznie mniej ruchu i musimy bardzo uważać, aby zachować swoją wagę. Osiadły tryb życia, który wymusiła na nas narodowa kwarantanna, nie sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki. Jednak nie warto się załamywać! Zmiana trybu życia sprawiła, że możemy więcej czasu poświęcić na zdrowe odżywianie, dzięki czemu przybranie na wadze nam nie grozi.

Przez pandemię znacznie więcej czasu spędzamy w naszych domach. Przeniosło się tutaj całe nasze życie – nauka, praca, spotkania biznesowe i te z przyjaciółmi, a większość z nich odbywa się w cyberprzestrzeni. Coraz więcej czasu spędzamy przed komputerem, przez co mamy coraz mniej ruchu. W związku z tym, zanim się obejrzymy, możemy zacząć przybierać na wadze.

Fakt, że nie musimy poświęcać tyle czasu na dojazdy, sprawia, że możemy go wykorzystać w dużo przyjemniejszy i pożyteczniejszy sposób. Żeby zadbać o nasze zdrowie i nie obawiać się o nadprogramowe kilogramy, możemy skupić na się przyrządzaniu dietetycznych obiadów.

fot. Pexels.com

Jakich produktów się wystrzegać

Na początek warto skupić się na tym, jakich produktów wystrzegać się w diecie, kiedy prowadzimy osiadły tryb życia i mamy dużo mniej ruchu. Przede wszystkim warto zrezygnować z tłustych dań, które tak bardzo lubiane są przez Polki i Polaków. Tradycyjny schabowy w grubej panierce można zamienić na zdrową rybę, a ciężkie zupy na śmietanie wymienić na lekkie kremy warzywne.

Dietetyczne obiady to nie tylko takie, w których mamy surowe warzywa. Jeśli zachowamy odpowiednie proporcje, możemy wkomponować w nasz codzienny jadłospis nasze ulubione potrawy. Warto także zastanowić się, czy to, co dotychczas jemy, można przyrządzić w odtłuszczonej wersji, bardziej przyjaznej dla naszego organizmu. Dzięki temu będziemy mogli się delektować naszymi ulubionymi daniami, bez obawy, że przytyjemy. 

Produkty, których należy unikać:

  • Niezdrowe przekąski – czipsy, paluszki, ciasta, wszystko, co tak bardzo lubimy, sprawia, że błyskawicznie odkłada nam się tłuszcz.
  • Słodzone napoje – to największa zbrodnia w świecie dietetyki. Zawierają dużo cukrów i sztucznych barwników.
  • Białe pieczywo – chociaż każdy z nas uwielbia świeże, jeszcze ciepłe, puchate bułeczki, są one dla nas niezdrowe i zawierają dużo węglowodanów. Warto zastąpić je ciemnym, ziarnistym pieczywem.
  • Makarony – podobnie jak jasne pieczywo, zawiera bardzo dużo węglowodanów. Jeśli nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować – sięgajmy tylko po ciemny makaron.
  • Alkohol – zdecydowanie nie powinniśmy sięgać po alkohol, jeśli chcemy przejść na dietę. To źródło pustych kalorii i dodatkowo sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po niezdrową przekąskę.

    fot. Pexels.com

Zdrowo? Czyli wegetariańsko!

Jeśli zastanawiacie się, jaka dieta będzie najzdrowsza i z pewnością nie zabraknie w niej najważniejszych składników odżywczych – postawcie na wegetarianizm! Większość dietetyków zachęca do zrezygnowania z jedzenia mięsa. Nie tylko ze względu na dobro naszej planety, ale i dlatego, że to najlepsza opcja dla naszego organizmu. Dietetyczne obiady bez problemu powstaną w wersji wege, ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Dieta bezmięsna jest obecnie na tyle popularna, że bez problemu znajdziecie mnóstwo inspiracji w internecie. Na topie są zwłaszcza zweganizowane tradycyjne polskie potrawy. Skusilibyście się na wegańskiego schabowego? A może wegetariański bigos, flaczki albo gołąbki?

Dla osób, które nie wyobrażają sobie z całkowitej rezygnacji z jedzenia mięsa, poleca się dietę fleksitariańską. Polega to na znacznym ograniczeniu mięsa i dopuszczania go jedynie od czasu do czasu w diecie.

Dieta wspomagająca odporność

Podczas pandemii popularne stały się diety, które wspomagają odporność. Ludzie zrozumieli, jak istotnym elementem w naszym życiu jest jedzenie i to, że przekłada się na każdy aspekt naszego życia, w tym naszą odporność. Taka dieta ma zbawienny wpływ na nasz organizm i jest bardzo zdrowa.

Ważne, żeby włączyć do naszego jadłospisu takie produkty, jak ryby. Łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, sardynki – wszystkie bogate są w kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne w zwalczaniu stanu zapalnego w organizmie. Ponadto warto wdrożyć produkty bogate w witaminę A odpowiedzialną za usuwanie wolnych rodników. Znajdziemy ją w natce pietruszki, marchewce, szpinaku, a także w brzoskwiniach i morelach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here