Tak małe, a mają w sobie tyle dobrych składników i właściwości. Mowa oczywiście o ziarnach i nasionach. Przekonaj się, dlaczego warto je jeść, a także po które z nich najlepiej sięgnąć.

7. Słonecznik

Jego nasiona zawierają witaminy E, A i D oraz witaminy z grupy B. Są także bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pierwiastki takie jak: cynk, żelazo, potas, wapń. Słonecznik pozytywnie wpływa na naszą odporność, koncentrację oraz sen, a także obniża poziom cholesterolu.

Słonecznik ma wiele zastosowań. Można jeść – bardzo przecież smaczne – same ziarna w formie surowej lub prażonej. Nadaje się on także doskonale do sałatek, farszu mięsnego i wszelkiego rodzaju deserów z ziarnami, na przykład ciastek.

Wadą nasion słonecznika jest jednak ich kaloryczność: wartość energetyczna 100 g łuskanych nasion słonecznika to aż 572 kcal. Należy więc jeść je z umiarem.

6. Granat

Pestki granatu bogate są w witaminy C, A, E i B, potas, krzem, wapń, magnez, fosfor, jod i kwas foliowy. Jest to także dobre źródło błonnika, który przyspiesza metabolizm i daje poczucie sytości, co skutecznie pomaga w ograniczaniu apetytu i odchudzaniu – szczególnie że są one niskokaloryczne. Zawierają również przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Oprócz tego, pestki granatu zapobiegają starzeniu się skóry, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, niwelują skutki stresu, podnoszą poziom libido, wspomagają układ krwionośny i serce.

5. Sezam

Zawiera witaminy A, B i E, lecytynę, magnan, magnez, wapń, żelazo, cynk, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest również bogaty w sesamol i sesamolinę: silne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia. Zawiera też bardzo dużo białka.

Sezam wzmacnia zęby, kości, wątrobę, pracę mózgu, układ nerwowy. Obniża też poziom cholesterolu.

Te ziarenka mają wiele zastosowań w kuchni. Sezam możemy dodać do naszego wyboru musli, dodać do ciast, ciastek, sałatek lub wykorzystać w panierce, na przykład do smażonego mięsa.

fot. Pexels.com

4. Siemię lniane

Jest bardzo bogate w kwasy omega-3, witaminę E, lecytynę, cynk, flafonoidy, fitoestrogeny i błonnik.

Siemię lniane obniża poziom cholesterolu oraz cukru, dzięki zawartości błonnika pomaga w odchudzaniu. Wspaniale wpływa także na włosy i paznokcie.

Oprócz tego chroni przed nowotworami, miażdżycą, podnosi sprawność działania układu immunologicznego. Jest również wskazane dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.

Te zdrowe ziarna można dodać praktycznie do wszystkiego. Możemy posypać nim kanapki, sałatkę, surówkę, dodać do jogurtu, lodów albo musli.

3. Czarnuszka

To prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera wiele potrzebnych kwasów, na przykład omega-9, omega-6, omega-3, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, foliowy. Bogaty jest także w witaminy A, E, B1, B3 oraz wapń, żelazo, fosfor, miedź, selen, magnez, sód, potas i cynk.

Czarnuszkę poleca się na wiele schorzeń. Warto po nią sięgnąć, jeśli ma się problemy na przykład z: nadciśnieniem, depresją, cukrzycą, zbyt wysokim cholesterolem, astmą lub innymi chorobami płuc, trądzikiem, łuszczycą.

Nasiona czarnuszki mają mocny, specyficzny smak, można się jednak do niego przyzwyczaić, jeśli zaczniemy od niewielkich ilości. Zmielone ziarna możemy dodawać na przykład do pieczonego przez nas pieczywa lub używać ich jako posypki do kanapek, sałatek czy surówek. Można przyrządzić z nich także dressing do sałatek.

fot. Pexels.com

2. Dynia

Pestki dyni są wszystkim doskonale znane i lubiane. Stanowią one źródło witamin: A, C, E, B1, B2, D oraz magnezu, cynku, fosforu, żelaza, miedzi i manganu. Pomagają one wspierać nasz układ odpornościowy, polecane są także dla osób zmagających się z depresją, bezsennością i niepokojem.

Dzięki zawartości cynku warto jeść je podczas chorób skórnych, takich jak trądzik, opryszczka, wrzody żołądka. Wpływają też pozytywnie na włosy i paznokcie.

W kuchni istnieje wiele zastosowań dla pestek dyni. Idealnie komponują się one z większością sałatek, deserów, będą także świetnym urozmaiceniem w musli czy jogurcie.

1. Nasiona chia

To prawdziwa dawka zdrowia. Są one źródłem między innymi witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, manganu, fosforu, miedzi, selenu, żelaza, magnezu i wapnia. Ich prawdopodobnie największym atutem jest zawartość kwasu omega-3: jest ona większa niż u łososia atlantyckiego.

Nasiona chia to zdrowy i dobry wybór dla każdego. Podobnie jak w przypadku siemienia lnianego, ze względu na delikatny smak, pasują one do wszystkiego: wszelkiego rodzaju deserów, kanapek, sałatek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here